Finanțare Europeană
Scurtă descriere a proiectului
<<Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare a Bisericii „Sf. Gheorghe și Sf. Treime” și a trapezei din cadrul Mănăstirii Stănișoara>>
În data de 20.11.2024 a fost semnat Contractul de finanțare nr. 188 între Sfânta Mănăstire Stânişoara, în calitate de Beneficiar, și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, pentru finanțarea proiectului <<Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare a Bisericii „Sf. Gheorghe și Sf. Treime” și a trapezei din cadrul Mănăstirii Stănișoara>>, cod SMIS 322169.
Proiectul este finanțat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, Prioritatea 7: Dezvoltare teritorială sustenabilă, și răspunde Obiectivului specific 5.1: Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane, fiind derulat în cadrul Apelului de proiecte PR SV/ORAȘE/1/7/5.1/2023.
Proiectul se implementează în localitatea Păușa, orașul Călimănești, strada Neagoe Basarab, nr. 165 (fost nr. 150), punctul „Vatra Mânăstirii”, județul Vâlcea. Perioada de implementare este de 40 de luni, între 20.11.2024 și 19.03.2028.
Valoarea totală a proiectului este de 24.595.758,86 lei, din care:
- Finanțare nerambursabilă: 24.103.843,68 lei, alcătuită din:
- Bugetul UE: 20.488.267,10 lei,
- Bugetul Național: 3.615.576,58 lei.
- Contribuția beneficiarului: 491.915,18 lei.
Proiectul are ca obiectiv general impulsionarea dezvoltării durabile a orașului Călimănești și câștigarea unei poziții importante în ierarhia destinațiilor preferate pentru turism, prin readucerea la forma, structura și stilul inițial a Mănăstirii Stănișoara, generând astfel puternice efecte economice, sociale și culturale în întreaga regiune.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1. Consolidarea și restaurarea Bisericii „Sf. Gheorghe” și „Sf. Treime” și a Trapezei pentru a permite desfășurarea unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric și în deplină concordanță cu viața comunitară și religioasă, astfel încât ansamblul Mănăstirea Stănișoara să își îndeplinească pe deplin misiunea sa culturală, socială și educativă și 2. Valorificarea potențialului turistic și cultural al Mănăstirii Stănișoara, prin diverse activități de informare, publicitate, marketing și promovare turistică, în vederea creșterii atractivității/nivelului de cunoaștere.
Rezultatele preconizate ale proiectului sunt:
1. Două monumente istorice din cadrul ansamblului Mănăstirii Stănișoara - Biserica „Sf. Gheorghe” și „Sf. Treime” și Trapeza - consolidate, conservate, protejate și valorificate durabil, care să permită desfășurarea unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric și în armonie cu viața comunitară și religioasă.
2. Un ansamblu - monument istoric - Mănăstirea Stănișoara - valorificat și promovat durabil prin diferite activități de informare, publicitate, marketing și promovare turistică.
3. Creșterea numărului de vizitatori la ansamblul - Mănăstirea Stănișoara - cu cel puțin 10% anual.
Acest proiect își propune să readucă Mănăstirea Stănișoara la splendoarea sa originală, contribuind la dezvoltarea durabilă a orașului Călimănești și la creșterea atractivității turistice a regiunii.
Pentru informații detaliate despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, vă invităm să vizitați https://pr2021-2027.adroltenia.ro/, iar despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, puteți accesa https://mfe.gov.ro/.